Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama – Čitanje NJE Bjelovar

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 22.rujna, Socijalna zadruga Pružimo ruke u suradnji s Kotar teatrom i Udrugom IRIS taj će dan obilježiti izvedbom scenskog programa “Čitanje NJE” te popratnim predavanjem “Zašto ne ode(š)?”. Uz navedeno bit će i izložen crveni tepih s ispisanim zlostavljačkim SMS porukama pod nazivom “Sram te i stid bilo”.

Pozivamo Vas da nam se pridružite na ovom događanju u srijedu22.rujna u 20 sati. Mjesto radnje je Bjelovarsko kazalište, na adresi Trg Eugena Kvaternika 7a (podrum ispod Alfa radija).


Ulaz za sve je slobodan, uz predočenje covid putovnice/potvrde o cijepljenju, potvrde o preboljenju ili negativnog PCR ili antigenskog testa ne starijeg od 72 sata.
Čitavo događanje moći će se pratiti i online, putem streaminga na stranici Urania.hr, a snimka izvedbe biti će naknadno dostupna i na službenoj stranici projekta www.6glumicatraziautora.com

*u nastavku teksta više o samom programu*

Plakat ČitanjeNJE Bjelovar “Čitanje NJE” u rujnu se ‘seli’ u Bjelovar gdje će, u srijedu, 22. rujna, predstaviti dramu “Sigurna kuća” u režiji kazališnog redatelja Daria Harjačeka na sceni Bjelovarskog kazališta (Trg Eugena Kvaternika 7A) u Bjelovaru s početkom u 20 sati. Tekst će čitati glumice Ivana Boban, Erna Rudnički, Lana Vatsel, Tana Mažuranić i glumac Domagoj Janković.
“Čitanje NJE: Sigurna kuća” održat će se uz podršku i pokroviteljstvo Socijalne zadruge “Pružimo ruke” te u suradnji s Udrugom “Iris” Bjelovar, povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, s partnerskom potporom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

“Sigurna kuća” kompilacija je kratkih drama “Ljubavne pjesme za dobre djevojčice” dramatičarke Rone Žulj, “Tri kuće Svjetlane P.” dramatičarke Beatrice Kurbel i “Ti si moja” studentice dramaturgije iz Bjelovara Ane Perković, nastalih nakon razgovora autorica sa štićenicama Sigurne kuće za žene u Bjelovaru, inspiriranih njihovim stvarnim pričama.
Ponosne smo ujedno, što su ovo prve namjenske drame kreirane unutar projekta “6 glumica traži autora”, realizirane financijskom podrškom Socijalne zadruge “Pružimo ruke” i Erste banke.

Nakon scenskog programa “Čitanja NJE” slijedi predavanje “Zašto ne ode(š)?” Lorene Zec, mag.psych. i Bjelovarčanke Ive Čatipović, mag.iur. iz udruge SOS Rijeka – centra za nenasilje i ljudska prava. Večer će se nastaviti razgovorom s publikom.

U sklopu bjelovarskog “Čitanja NJE” također će biti izložen nagrađivani rad “Sram te i stid bilo” – crveni tepih s ispisanim zlostavljačkim SMS porukama, umjetnice Nives Žarković. Potreba za stvaranjem ovog dojmljivog rada, proizašla je iz intimnog iskustva umjetnice.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u studenom će ugostiti bjelovarsko “Čitanje NJE: Sigurna kuća” i time predstaviti projekt “6 glumica traži autora”, unutar koncepta svog ovosezonskog repertoara koji stavlja naglasak na žensko dramsko stvaralaštvo. U sklopu suradnje, dramska umjetnica Ivana Boban, članica HNK, svojim će doprinosom uveličati program “Čitanja NJE”, kako u Bjelovaru, tako i u Zagrebu.

“Čitanje NJE” – serijal javnih scenskih čitanja suvremenih hrvatskih drama koje u fokusu imaju prvenstveno ženska lica – glavni je projekt inicijative “6 glumica traži autora” koju su 2020., s ciljem senzibiliziranja društva o problemu podreprezentacije žena u medijima, pokrenule i ‘na pozornice postavile’ glumice Tara Rosandić, Erna Rudnički i Marija Kolb. Inicijativa okuplja javna, gradska i nezavisna kazališta, umjetničke organizacije, udruge i samostalne umjetnike te brojne partnere i suradnike poput Drame.hr, Urania, Vox Feminae, Kino klub Zagreb itd., dok je glavni nositelj Kotar teatar. Do sada je uspješno realizirano pet “Čitanja NJE” u Zagrebu (2), Rijeci, Karlovcu i Varaždinu.