Projekt Po starinski…
U organizaciji Socijalne zadruge Pružimo ruke kroz 11. i 12. mjesec provodio se projekt pod nazivom Po starinski… čiji cilj je bio promovirati tradicionalne recepte bjelovarsko-bilogorskog kraja te prenijeti znanja o izradi tradicionalnih jela na nove korisnike, s naglaskom na mlađe generacije. Da bi se to ostvarilo organizrirane su radionice kuhanja na kojima su korisnici učili kako pripremiti upravo stara jela bilogorskog kraja. Posebno specifičan je bilogorski kovrtanj – vrsta kruha koji se u ovim krajevima sprema za posebne, svečane prigode (Božić, Uskrs, krštenje, vjenčanje, kram…).
Da bi se očuvali recepti koji pomalo padaju u zaborav, Zadruga je kao svoje suradnike odabrala učenike Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar. Tako su na jednoj od radionica učenici razreda koji se školuju za zanimanje pekar naučili od početka do kraja kako se priprema bilogorski kovrtanj. Uz to čuli su i priču o značenjima kovrtnja.





Druga radionica fokusirana je bila na nekoliko jela: vinogradarski gulaš, njoki sa kiselim zeljem i pečena piletina te fanjki odnosno “poderane gaće”.
Provedbu projekta i očuvanje tradicijskih recepata financirao je Grad Bjelovar.





Da ova jela ne bi ostala zaboravljena pobrinula se Udruga START Bjelovar koja je kroz suradnički projekt izradila digitalnu kuharicu Zaboravljena jela Bilogore #dobartek
Kuharica je javno dostupna i može se preuzeti na linku ispod